Musím se přiznat, že moji velkou vášní je od malička vedle jógy pečení, myslím pečení sladkého všeho druhu: koláče, dorty, bábovky, sušenky…atd (… tady by se daly propašovat třeba nějaké zdravé „jógové sušenky k zelenému čaji“ :D). Peču pravidelně i kváskový chleba (zhruba 3 roky jsme v obchodě žádný v nekoupili).
Vše, z čeho se dá umíchat těsto, hodit do trouby a čekat s napětím jak to dopadne mě baví. Je to tak trošku moje závislost … Když se nudím, nebo mám splín, jdu péct. Těším se na kterýkoli svátek, narozeniny, oslavu, návštěvu = příležitost péct. Venku prší? to je ideální čas na pečení…
Křehké máslové margaretky plněné rybízovým želé … nebo perníková chaloupka pro Ondráška Případně „zdravý“ mrkvový dort s ořechy
Došla jsem s tím tak daleko, že jsem svého přítele během prvních dvou let vztahu údajně vyžrala téměř k nepoznání, což je mi stále vyčítáno. Takže asi potřebuji najít další odběratele, což koneckonců můžou i jógini klidně být 🙂
A co na sladké říká ájurvéda? Má místo v naší stravě, ale určitě s mírou. Většinou máme ve zvyku si po hlavním jídle dát „sladkou tečku“, ale podle ájurvédy bychom měli sladkým jídlem naopak začínat a pak teprve jíst všechno ostatní. Lépe se prý v tomto pořadí tráví. Kdyžtedy vzpomenu a zařadím správně, hned pak mám lepší pocit :D…
Tento můj oblíbený rodinný recept na máslové rohlíčky mi předala moje teta už kdysi dávno, když jsem ještě chodila do školy a zůstaly mi v repertoáru pečení jako stálice. Hodí se k čaji/kávě, nebo jen tak třeba po lekci jógy pro doplnění energie ;). Všech 48 rohlíčků z jedné dávky zmizí v cuku letu nejpozději do druhého dne. Chcete zkusit? je to easy takže…
Použijte robota, vařečku, nebo vlastní ruce a uplácejte do velké úhledné koule, kterou rozdělte na 6 stejných částí (menších kuliček), šup s tím do sáčku a do lednice min na hodinu (klidně i celou noc, nebo déle). Teď si můžete klidně dát lekci jógy.
→ Každou kuličku potom vyválejte do kulata (snažte se, já mám občas pěkný patvar :), rozřízněte na 8 stejně velkých výsečí a k vnějšímu okraji dejte lžíci toho, co máte rádi. Já miluju povidla, ale může být tvaroh, oříšková náplň, čokoládová, maková…whatever.
Zarolujte do tvaru rohlíčku, zahněte konečky a voilá… rohlíček je na světě. Upřímně balení je na tom ten největší opruz, tak si uvařte oblíbený nápoj, pusťte hudbu, přizvěte kamarádku, členy rodiny… každá pomocná ruka se hodí 😉. Peču na 180 asi 25 minut.
Nechte vychladnout a dobrovolné je zasněžení vanilkovým cukrem (ale nemusí být, provoní dům i bez něj).
A navíc vše, i obyčejné pečení rohlíčků, můžete provádět „jógově“, když se soustředíte opravdu jen na činnost kterou právě děláte a utnete všechny myšlenky na práci, školu, děti, povinnosti a oceán dalších věcí které nosíme v hlavě. Pečení je alespoň pro mě taková forma meditace :).